Lannoitesäkkikeräys

 

Reilu Teko -säkkikeräyksessä hyvät tulokset

 

Reilu Teko -säkkikeräys käynnistyy

Viljelijät voivat jälleen viedä lannoite- ja siemensäkkejä keräykseen

 

Keräys toteutetaan Asikkalassa siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit Asikkalan 4H-yhdistyksen keräyspisteeseen. Lajittelun ja pakkaamisen hoitavat paikalliset 4H-nuoret, ja Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä kierrätykseen. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Säkkejä kerätään 15.5.-30.6.2021 Säkkejä voi tuoda soittamalla ja sopimalla etukäteen.

 

Keräykseen kelpaavat säkit

Keräykseen voi jättää Yaran 25 kg, 40 kg, 650 kg ja 700 kg lannoitesäkit ja lannoitelavojen suojahuput. Lisäksi keräykseen kelpaavat Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit sekä Hankkijan rehusuursäkit. Muiden toimijoiden säkkejä ei keräyspisteissä voida vastaanottaa, koska he eivät osallistu keräyksen kustannuksiin.

Keräykseen kelpaavat vain muoviset:

 • Lannoitesäkit:
 • Yaran lannoitteiden suur- ja piensäkit, lannoitelavojen suojahuput 
 • Lantmännen Agron luomulannoitesäkit
 • A-Rehun lannoitesäkit
 • Siemensuursäkit:
 • Hankkijan siemensuursäkit
 • Lantmännen Agron siemensuursäkit
 • Tilasiemenen siemensuursäkit
 • Peltosiemenen siemensuursäkit
 • Rehusuur- ja piensäkit:
 • Hankkijan rehusuur- ja piensäkit
 • Lantmännen Agron rehusuur- ja piensäkit
 • A-Rehun rehusuur- ja piensäkit

Keräykseen eivät kelpaa: paperisäkit, muiden valmistajien säkit, säilörehujen kiriste- ja aumakalvot tai kanisterit.

 

 

Tärkeää työtä ympäristön hyväksi

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä, lähes 70%, ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen.

 

Säkkikeräys tarjoaa nuorille kesätöitä

Asikkalan 4H-yhdistys työllistää muutamia nuoria hoitamaan säkkien keräyspisteitä. . Valtakunnallisesti nuoria työllistyy noin 200. Säkkikeräys järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovisia säkkejä saatu talteen lähes 40 miljoonaa kiloa ja työllistetty tuhansia nuoria koko Suomessa. Säkkikeräyksen suojelija on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

 

Vuonna 2021 Reilu Teko nostaa erityisesti esille nuorten kesätyöllistymisen mahdollisuuksia, kun koronaepidemian vuoksi moni nuori on menettänyt jo sovitun kesätyöpaikkansa. Nuorisojärjestönä 4H:lla on vastuu tehdä oma osansa nuorten työllistämisessä.

- Nuoret saavat keräyksestä tärkeää työkokemusta, ja monelle se on ensimmäinen kesätyö. Varsinkin näin poikkeusaikoina, kun nuoret ovat huolestuneita tulevaisuudesta ja omasta kesätyöllistymisestään, Reilu Teko tarjoaa nuorille monella paikkakunnalla mahdollisuuden ansaita omaa rahaa, painottaa järjestöpäällikkö Aino Tonttila Suomen 4H-liitosta.

 

Keräyksen järjestää Asikkalan 4H- yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi Oy. Rahoitukseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännenagro, Lantmännen Feed, Raisioagro,Tilasiemen Oy ja Lassila & Tikanoja.

 

KERÄYSAJAT: 15.5.-30.6.2021

PAIKAT: Rantalantie 171, 17200 Vääksy.

Yhteyshenkilöt 050-3687222, 044-3278831,  Raunio

(soitto yhteyshenkilölle etukäteen)

 

 

Lisätietoja asiasta antaa :

Monna Helen, Asikkalan 4H- yhdistys ry, toiminnanjohtaja, 044-3636111, asikkala@4h.fi

 

Säkkikeräystietoa: www.4h.fi/reiluteko

Seija Luomanperä, viestintäpäällikkö Yara Suomi Oy
p. 050 552 1540
seija.luomanpera(at)yara.com